Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μυκονιάτικη Ανατολή από τον Καλαφάτη

Ο περισσότερος κόσμος σαγηνεύεται από ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα με έντονες αποχρώσεις, ειδικά όταν το παρακολουθεί με θέα την θάλασσα. Στην Μύκονο έχουμε την τύχη λόγω της θέσης μας και της αξεπέραστης φωτεινότητας που παρατηρείται στο νησί μας να έχουμε στην διάθεσή μας ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο.
Εξίσου εντυπωσιακή, με έντονες αποχρώσεις είναι και η ανατολή του ήλιου στην Μύκονο! Ίσως το καλύτερο σημείο να παρακολουθήσει κανείς την ανατολή είναι η παραλία του Καλαφάτη.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μυκονιάτικο Ηλιοβασίλεμα

Και τι δεν έχει ειπωθεί για το ηλιοβασίλεμα της Μυκόνου...πόσα φωτογραφικά φιλμ (παλιότερα!)έχουν ξοδευτεί και πόσες κάρτες μνήμες έχουν γεμίσει από εικόνες Μυκονιάτικου ηλιοβασιλέματος...!!!!

Πόσους τοίχους Κινέζων και Ιαπωνέζων κοσμούν κάδρα ζωγραφικής με θέμα το ηλιοβασίλεμα της Μυκόνου!!!!!

Πόσοι και πόσοι επσκέπτες συρρέουν κάθε καλοκαίρι στους Μύλους, στην Αλευκάντρα, στην Μικρή Βενετία και στον Γιαλό για να απολαύσουν το μεγαλειώδες έργο της Φύσης που κορυφώνεται μπροστά στα μάτια τους!

Πόσοι ακόμα μαζεύονται στον Μύλο του Κόκκινου και στον Μύλο του Μπόνη την ώρα εκείνη που ο ήλιος βασιλεύει...

Είναι εκείνη την ύστατη του ώρα που ο Ήλιος επισκιάζει κάθε άλλη δραστηριότητα και μας αποχαιρετά με μεγαλοπρέπεια!!!

Ένα τέτοιο ηλιοβασίλεμα, λοιπόν, από τον Μύλο του Κόκκινου επέλεξα για σημερινή ανάρτηση.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η Απίστευτη Ομορφιά της Μυκόνου σήμερα!!!!

Μέσα σε όλη αυτήν την νοσταλγία που αναπτύχθηκε με τις προηγούμενες αναρτήσεις που παρουσιάζουν την Μύκονο όπως ήταν στην δεκαετία του 1960, έρχεται το βιντεάκι αυτό να μας θυμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι η Μύκονος έχει πολλές ομορφιές ακόμη που αξίζουν την προσοχή μας και την μέριμνα μας ώστε να μην χαθούν κι αυτές.

Προστατεύοντας τις σημερινές ομορφιές της Μυκόνου, εξασφαλίζοντας ότι όσες έχουν απομείνει είναι ασφαλείς από την ιδωτική και δημόσια κακοποίηση και καταστροφή, θα δυναμώσουμε τον τόπο μας τόσο πολύ ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επαναφέρουμε τον παραδοσιακό και γραφικό χαρακτήρα του νησιού μας που χάσαμε.

Το βίντεο αυτό αποτελεί συρραφή φωτογραφιών από το πολύ αξιόλογο και άκρως τιμητικό για την Μύκονο έργο του Γιαννη Δ. Καρνεσιώτη (mykonosjournal.blogspot.com) ντυμένες με την εξαιρετική μουσική των ERA, σε εκτέλεση του youtuber "MykonosFans".

Απολάυστε το!



Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=gsTj3zHHxF4

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μια Μέρα στην Μύκονο το 1968 - Μέρος 2ο

Το δεύτερο μέρος του συγκλονιστικού βίντεο για την Μύκονο, όπου παρατηούμε τις καθημερινές ασχολίες των Μυκονιατών.



Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=svF02C5OuZg&feature=channel

"Μία Μέρα στην Μύκονο το 1968" - Μέρος 1ο

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για αυτό το βίντεο για την Μύκονο του κ. Dvorak, ο οποίος είχε την ευτυχή ιδέα το μακρινό 1968, να πάρει την κάμερά του και να βιντεοσκοπήσει μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των Μυκονιατών, σε μία εποχή που πολλοι Μυκονιάτες αν όχι οι περισσότεροι, όχι τι είναι η κάμερα δεν ήξεραν, αλλά ούτε τι είναι το τηλέφωνο ή η τηλεόραση ακόμη. Η γιαγιά μου η χωραϊτισσα θυμάμαι χαρακτηριστικά, έβαλε τηλέφωνο κάπου στην δεκαετία του '80, ενώ τηλεόραση στην δεκαετία του '90.

Η μεγάλη σημασία της μικρής αυτής ταινίας του κ.Dvorak, δεν είναι ότι απλά έχουμε ένα ακόμη τεκμήριο (ντοκουμέντο) που να καταγράφει ως ιστορική πργματικότητα την καθημερινή ζωή των Μυκονιατών την εποχή που πραγματεύεται - αυτά άλλωστε τα έχουν καταγράψει και μας τα έχουν μεταφέρει προ πολλού οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, ο Τύπος της εποχής καθώς και πολλοί επισκέπτες-περιηγητές του νησιού.

Η μεγάλη σημασία της ταινίας αυτής, λοιπόν, είναι διπλή και έγκειται 1) στο ότι όλοι οι άνθρωποι που έζησαν και μεγάλωσαν την εποχή εκείνη, έχουν την δυνατότητα μέσω της ταινίας, να "ξαναζήσουν" την εποχή αυτή, ζωντανεύοντας τις μνήμες τους και 2) στο ότι όλοι οι υπόλοιποι που δεν ζήσαμε ούτε μεγαλώσαμε εκείνην την εποχή και δεν είχαμε σαφείς εικόνες του πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας μόλις μία και δύο γενιές πριν από μας, τώρα τις αποκτούμε!

Τώρα, μέσω αυτής της ταινίας, γινόμαστε κι εμείς κοινωνοί της καθημερινής ζωής των δικών μας ανθρώπων...αποκτούμε κι εμείς τις δικές μας μνήμες αυτής της ζωής στην Μύκονο έστω και δανεικές από την ταινία ενός Αμερικανού τουρίστα...



Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=CATREZnJ1qU

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στην Παλιά Μύκονο ν.1

Πολλές φορές ακούω τους μεγαλύτερους να μιλάνε για μία άλλη Μύκονο, στα δικά τους τα χρόνια, όπου όλα ήταν τόσο διαφορετικά...σχεδόν παραμυθένια!! Οι Μυκονιάτες ήταν πιο αυθεντικοί και φιλόξενοι...οι επισκέπτες σεβόντουσαν τον τόπο αλλά και τον απολάμβαναν περισσότερο...και τέλος η Μύκονος ήταν πεντακάθαρη, κατάλευκη, παραδοσιακή και γραφική, πράγματα που σήμερα δυστυχώς πάνε να εκλείψουν ολοκληρωτικά!

Για αυτό λοιπόν, ακριβώς επειδή δεν έχω προλάβει αυτήν την "χρυσή εποχή" της Μυκόνου, παρά μόνο έχω ακούσει για αυτήν, θα ήθελα μέσα από αυτό το blog να αναδεικνύω όχι μόνο την ζώσα παράδοση της Μυκόνου, ούτε μόνο τις ομορφιές που μας έχουν απομείνει να θαυμάζουμε, αλλά ίσως ακόμα περισσότερο, εικόνες, ήχους και στιγμές που θα μπορούσαν να με συνδέσουν πνευματικά με αυτήν την περίοδο!

Αυτήν την χρονική περίοδο της Μυκόνου, που έφτιαξαν οι προπαππούδες μας και οι παππούδες μας και στην οποία μεγάλωσαν οι γονείς μας, και τα χαρακτηριστικά της οποίας κοντεύουμε να χάσουμε εμείς σήμερα και πρέπει να αγωνιστούμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί για να περισώσουμε όσα μπορούμε, για εμάς αλλά κυρίως για τις γενιές που έρχονται..

Καμία εξέλιξη δεν είναι προκαθορισμένη, καμία μοίρα προδιαγεγραμμένη. Εμείς τα εξουσιάζουμε όλα κι από εμάς εξαρτάται ό,τι κι αν λένε επιτήδειοι ντόπιοι πολιτικοί και τα όργανά τους.

Σε αυτήν την ανάρτηση, λοιπόν, παρουσιάζουμε μία συρραφή φωτογραφιών από την Παλιά Μύκονο την οποία νοσταλγούν τόσο οι Μυκονιάτες σήμερα!



Πηγή:http://www.youtube.com/watch?v=jI73pzxM4Lw

"Μην με στέλνεις μάνα στην Αμερική"

Καταπληκτική εκτέλεση και για εμένα προσωπικά μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Λευτέρη Σικινιώτη!

Πάμε λοιπόν με Σαμπούνα και Τουμπάκι..

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Σκάλες στην χώρα της Μυκόνου!

Παραδοσιακές σκάλες στην χώρα Μυκόνου!