Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

"Μία Μέρα στην Μύκονο το 1968" - Μέρος 1ο

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για αυτό το βίντεο για την Μύκονο του κ. Dvorak, ο οποίος είχε την ευτυχή ιδέα το μακρινό 1968, να πάρει την κάμερά του και να βιντεοσκοπήσει μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των Μυκονιατών, σε μία εποχή που πολλοι Μυκονιάτες αν όχι οι περισσότεροι, όχι τι είναι η κάμερα δεν ήξεραν, αλλά ούτε τι είναι το τηλέφωνο ή η τηλεόραση ακόμη. Η γιαγιά μου η χωραϊτισσα θυμάμαι χαρακτηριστικά, έβαλε τηλέφωνο κάπου στην δεκαετία του '80, ενώ τηλεόραση στην δεκαετία του '90.

Η μεγάλη σημασία της μικρής αυτής ταινίας του κ.Dvorak, δεν είναι ότι απλά έχουμε ένα ακόμη τεκμήριο (ντοκουμέντο) που να καταγράφει ως ιστορική πργματικότητα την καθημερινή ζωή των Μυκονιατών την εποχή που πραγματεύεται - αυτά άλλωστε τα έχουν καταγράψει και μας τα έχουν μεταφέρει προ πολλού οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, ο Τύπος της εποχής καθώς και πολλοί επισκέπτες-περιηγητές του νησιού.

Η μεγάλη σημασία της ταινίας αυτής, λοιπόν, είναι διπλή και έγκειται 1) στο ότι όλοι οι άνθρωποι που έζησαν και μεγάλωσαν την εποχή εκείνη, έχουν την δυνατότητα μέσω της ταινίας, να "ξαναζήσουν" την εποχή αυτή, ζωντανεύοντας τις μνήμες τους και 2) στο ότι όλοι οι υπόλοιποι που δεν ζήσαμε ούτε μεγαλώσαμε εκείνην την εποχή και δεν είχαμε σαφείς εικόνες του πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας μόλις μία και δύο γενιές πριν από μας, τώρα τις αποκτούμε!

Τώρα, μέσω αυτής της ταινίας, γινόμαστε κι εμείς κοινωνοί της καθημερινής ζωής των δικών μας ανθρώπων...αποκτούμε κι εμείς τις δικές μας μνήμες αυτής της ζωής στην Μύκονο έστω και δανεικές από την ταινία ενός Αμερικανού τουρίστα...



Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=CATREZnJ1qU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου