Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο Γιαλός της Μυκόνου λάδι

Αλήθεια πείτε μου........

Τίνος η ψυχή δεν αγαλιάζει όταν σε ετούτα τα νερά τίποτα δεν ταράζει?


Τίνος η ψυχή της Μυκόνου το Γιαλό δεν επεθύμησε, σαν για τόπους μακρινούς εκίνησε...

Εκκλησιά ετών 240

Σίγουρα δεν είναι η παλαιότερη εκκλησία της Μυκόνου, μόνο όμως που βλέπεις το '1771' σκαλισμένο στο μάρμαρο νιώθεις σεβασμό απέναντι της...


Για αυτό λίγο ασβέστωμα δεν θα έβλαπτε που και που...

Ο κάσουλας στα σκαλιά...

Ο κάσουλας, στην αυλή και στα σκαλιά αναζητά το ιδανικό σημείο για να αράξει....


Λευκός Τρά'ος Μυκονιάτικος

Λευκός τρά'ος στα Χάλαρα στην Μύκονο ετοιμάζεται για το μεγάλο εγχείρημα της επιστροφης στο χωράφι!


Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το ηλιοβασίλεμα στην Μύκονο σήμερα Τετάρτη 26 Μαϊου

Ηλιοβασίλεμα σε πορτοκαλί αποχρώσεις σήμερα στην Μύκονο.


Εδώ βλέπετε το τελείωμά του.

Όποιοι είχαν την τύχη να βρίσκονται στους Μύλους, στην Μικρή Βενετία, στο Κάστρο και στο καράβι που φαίνεται στην φωτό, απόλαυσαν ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα σε πολύ έντονα χρώματα......


....για ακόμη μια φορά!!!!

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Καϊκια θέλω να βλέπω στο Γιαλό!

Καϊκια αραγμένα στο μολαράκι του Γιαλού στις 3 Μαϊου 2010...

...κι ο καιρός 'λάδι'!

Βράχοι, γέννημα-θρέμμα της Μυκόνου

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει αληθινός λάτρης της Μυκόνου που να μην λατρεύει και τα βράχια της Μυκόνου!

Το φυσικό τοπίο της Μυκόνου κυριαρχείται τόσο έντονα από βραχώδεις σχηματισμούς, ώστε να μην νοείται Μύκονος χωρίς βράχια!! Βράχια κάθε μεγέθους και σχήματος! Βράχια στρογγυλά, βράχια μακρόστενα, βράχια σε σχήμα μονόκερου, βράχια σε σχήμα πυραμίδας, ή ακόμα και σε σχήμα καρδιάς. Η γκάμα των βραχωδών σχηματισμών είναι κυριολεκτικά ατελείωτη στην Μύκονο!!

Σε αυτήν την ανάρτηση ωστόσο, δεν είναι ούτε το σχήμα ούτε το μέγεθος των βράχων που μου προκαλούν εντύπωση.

Η εικόνα των βράχων που βρίσκονται διάσπαρτοι στο χωράφι, σαν να φύτρωσαν κατευθείαν από την Μυκονιάτικη γη με τον ίδιο τρόπο που φυτρώνει το φρύ'ανο ή η φραγκοσυκιά, δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση ενότητας του τόπου με το τοπίο του.


Σαν να είναι ο ίδιος τόπος που γεννάει τα βράχια από τα σπλάχνα του..τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της Μυκόνου αποτελούν τα περίφημα βράχια της!!

Μισό Χταπόδι

Στην Μύκονο έχουμε και τετραπλόκαμα χταπόδια!

Εδώ ένα, με φόντο την παραλία της Αγίας Άννας στην Χώρα Μυκόνου!


Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μυκονιάτικα Ξωκλήσια - Η Γαλάζια Παναγιά (του Γαλάτη)

Λίγα ξωκλήσια μπορούν να παρουσιάζουν μία τόσο ατημέλητη εικόνα και ταυτόχρονα να ασκούν τόση γοητεία και τόση έλξη στον επισκέπτη, όση το ξεκλήσι της Γαλάζιας Παναγιάς στην Μύκονο (του Γαλάτη).


Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο που έχει κτιστεί η Γαλάζια Παναγιά και συγκρίνοντάς την με άλλα τυπικά ξωκλήσια της Μυκόνου, καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει με ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό υφος που παρουσιάζει τις δικές του καινοτομίες στην τελική μορφή της εκκλησίας, χωρίς όμως να ξεφεύγει ούτε σπιθαμή από την παραδοσιακή Μυκονιάτικη τεχνοτροπία!

Το ξωκλήσι της Γαλάζιας Παναγιάς βρίσκεται στον δρόμο Άγιος Στέφανος - Φανάρι. Έχει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο, στις Δήλες και στην Χώρα Μυκόνου προς τα νότια και στο Φανάρι και τα Χουλάκια προς τα βόρεια!


Το ξωκλήσι ξεχωρίζει για την Αρχιτεκτονική του, τις στρογγυλεμένες γωνιές του, το λευκό του χρώμα και τις διακοσμητικές πινελιές που βρίσκονται ενσωματωμένες στο κτίριο.


Αν βρεθείτε στον Άγιο Στέφανο, στα Χουλάκια, ή στο Φανάρι, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε!

Καταρράκτης στην Μύκονο...κι όμως είναι αλήθεια!!

Σε αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζουμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Μυκονιάτικου καταρράκτη, ο οποίος ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε για το φυσικό τοπίο της Μυκόνου!


Η ύπαρξη του καταρράκτη στην Μύκονο, αν και σχετικά άγνωστο μέχρι πριν από λίγο καιρό, φέτος έγινε ευρέως γνωστό με τον περίπατο του Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, ενώ μέχρι και βίντεο δημιουργήθηκε στο youtube που αναδεικνύει όλη την μεγαλοπρέπεια αυτού του εξαιρετικά σπάνιου Μυκονιάτικου τοπίου που λίγοι θα περίμεναν να συναντήσουν στην Μύκονο!


Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανακηρυξη όλου του χώρου - από το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, μέχρι τον ίδιο τον καταρράκτη και το ρυάκι που συνεχίζει την κάτω ροή του - ως δημόσιο αγαθό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (όπως τα Χουλάκια) και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ενάντια στην ιδιωτική ή δημόσια καταπάτηση ή αναίρεση της κοινής του χρήσης.



Και για όσους αναρωτιούνται πόσο ύψος έχει ο καταρράκτης, είναι γύρω στα 5-6 μέτρα!